22375951_s-175

Vangen & Kweken van vis

Scheveningen, IJmuiden, Urk, Volendam en Yerseke waren vroeger echte vissersdorpen. En nog steeds ligt daar een groot deel van de Nederlandse vissersvloot, een van de modernste ter wereld. Een groot aantal kotters vangt  voornamelijk platvissen. De kleinere kotters worden ingezet voor de garnalenvangst.

Verder zijn er nog diepvriestrawlers en mosselschepen. Elk soort vis,schaal- of schelpdier heeft zijn eigen vangstgebied, vangmethode en ook seizoen. Tong, schol, makreel, mosselen, garnalen en haring zijn voor ons land economisch de belangrijkste soorten. De Nederlandse vissers brengen ruim een kwart van het totale aanbod binnen, de rest wordt geïmporteerd.

Hierdoor is het assortiment de laatste jaren enorm uitgebreid en kun je ook allerlei exotische vissen kopen. Veel van die exotische vissen worden gekweekt. Het kweken van vis neemt door de aandacht voor het milieu en de vangstquota sterk toe. Tot voor kort werden eigenlijk alleen forel, paling en zalm gekweekt. Nu ook minder bekende vissen, zoals tilapia, meerval, zeebaars en pangasius.

Veel gekweekte vis wordt ingevoerd. Vis kweken heeft als voordeel dat je de voeding en omstandigheden zo kunt sturen dat een optimale kwaliteit bereikt wordt. Gekweekte vis is vaak een lekker en betaalbaar alternatief voor vissoorten die het moeilijk hebben, zoals kabeljauw.