34632006_s-grill-175

Weetjes en tips van Visspecialist de Dolfijn Haarlem

Weetjes en Tips:

  • Vul de vis (de buikholte) van een hele vis met wat  kruiden groente of kruidenboter, zo krijgt de vis van binnenuit een lekkere smaak
  • Serveer eens een vis met de kop en de staart dus compleet en je zult zien dat je gasten onder de indruk zijn. Het is ook makkelijker te bereiden het blijft langer een geheel
  • Wanneer je de vis door bloem of paneer haalt voorkom je aanbakken en uitdrogen, tevens krijgt de vis een krokant laagje
  • Wrijf de vis voor het bakken in met een beetje citroensap. Het geeft een lekkere smaak en de structuur van de vis wordt wat steviger. Het citroensap neutraliseert heel wat van het vet dat door het bakken in de paneer laag trekt.
  • Bij div. kookwinkels zijn handige rookovens die je na gebruik kunt weggooien verkrijgbaar. Voor een heerlijk resultaat en bovendien erg makkelijk om thuis ook eens zelf te roken.
  • De forel wordt gevoerd met garnalen waardoor het vlees roze kleurt vandaar de naam zalmforel.
  • Wanneer je vis koopt laat het dan voor het bereiden eerst op kamer temperatuur komen zo gaart het visvlees gelijkmatiger.
  • Gril alleen vissoorten met een steviger visvlees structuur zoals zalm of tonijn. Andere soorten vallen eerder uit elkaar door de minder vleziger structuur
  • Gebruik een spatel bij het bakken van plat vis zoals tong, schol of schar voor het omkeren. Schuif de spatel onder de visen draai eenvoudig om. Let op, werk wel van je af om spetteren naar je zelf toe  te voorkomen.
  • Bak vis in een grote diepe anti aanbakpan. Gebruik voor grote stukken het liefst alleen olie of een mengsel van olie en boter omdat boter alleen sneller verbrand. Voor dunne filets kun je prima boter gebruiken.
  • Snijd voor het stoven van de dikke of hele vis de vis aan beide kante drie vier cm in .dan wordt de vis gelijkmatig gaar.