De specialist vertelt: wat u moet weten over vis

Vis is lekker, licht verteerbaar, snel te bereiden en vis ook makkelijk verkrijgbaar. Bovendien is vis gezond. Een tot twee keer per week vis op het menu heeft duidelijk een gunstige invloed op de gezondheid. Vaker vis eten vraagt om variatie.

Nederland en vis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We waren altijd vissers en een zeevarend volk. Al sinds de middeleeuwen was de handel in vis een pijler voor de welvaart, maar echter viseters waren we niet. Alleen in de vissersdorpen stond er regelmatig vis op tafel en natuurlijk op vrijdag in het katholieke zuiden. Dat is nu aan het veranderen. De laatste jaren gaat het goed met de visconsumptie, want vis past uitstekend in het moderne eetpatroon. Behalve in de vissersdorpen was vis vroeger maar weinig te koop.

Gevangen of gekweekt?
Nu is er volop verse vis ter koop. Door goede logistiek en een snelle distributie ben je verzekerd van een goed en lekker stukje vis op tafel. Er wordt vanaf de vangst tot in de winkel veel aandacht besteed aan kwaliteit en versheid. Zo wordt vis vanaf de vangst tot en met het kopen voortdurend gekoeld. Veel vis wordt aan boord al ingevroren.
Gekweekte vis, maar ook veel gevangen vis is het hele jaar goed te koop. Door schommeling in de aanvoer en de invloed van het seizoen kan het aanbod wisselen. Een aantal vissen is in de voortplantingstijd niet te koop. Ze zijn dan ook minder lekker. Maak daarom je uiteindelijke keuze pas in de winkel.

Vis kopen en bewaren
Verse vis ziet er fris uit en ruikt naar de zee. Een hele vis heeft een glanzende huid en heldere, bolle ogen. De kieuwen zijn rood of roze, de staart is stevig en eventuele schubben sluiten goed aan. Verse visfilet en vismoten zijn stevig, veerkrachtig en licht doorschijnend.

Als vis niet vers is, ruik je dat direct aan de onaangename geur! Eet vis zo vers mogelijk, liefs op de dag dat je hem koopt. Bewaar verse vis tot gebruik altijd in de koelkast en liever niet langer dan een dag, maar hooguit twee dagen.

Bewaar diepgevroren vis tot gebruik in de vriezer. Witvissoorten kun je zo 3 maanden bewaren, vette vissoorten 2 maanden. Ontdooien onder koud stromend water gaat heel snel, heb je meer tijd dan kun je vis ook in een afgedekte schaal in de koelkast ontdooien.